Zelf vluchtelingen huisvesten

Gezocht: crisisopvangplaatsen

De oorlog in Oekraïne laat niemand koud. Lokaal Bestuur Blankenberge zoekt opvang voor Oekraïners op de vlucht en roept inwoners op om zelf hulp te bieden. Het lokaal bestuur neemt hierbij een coördinerende rol op.
Op dit moment vangen de buurlanden van Oekraïne de meeste vluchtelingen op, maar er komt ook een deel van hen naar ons land. In Brussel is een onthaalcentrum ingericht waar Oekraïners zich kunnen registreren, waarna ze doorstromen naar de lokale opvang in steden en gemeenten.

Eén van de noden van de vluchtelingen die in ons land aankomen, is tijdelijke huisvesting. Het bestuur inventariseert in de opvangmogelijkheden in de stad, ook particulier.

Heb je een plek in je huis vrij en ben je bereid om belangeloos Oekraïense vluchtelingen op te vangen? Hou er dan zeker rekening mee dat dit voor een langere termijn kan zijn. 

Stel je kandidaat voor crisishuisvesting via dit formulier. We nemen contact met je op zodra we opvangplaatsen nodig hebben. 

Statuut van tijdelijke bescherming: enkel na aanmelding in Brussel

Neem je zelf initiatief en geef je onderdak aan bijvoorbeeld familie of vrienden uit Oekraïne? Vang je ze m.a.w. rechtstreeks op?

Dan is het van belang dat iedereen die gevlucht is uit Oekraïne zich eerst aanmeldt bij het centrale registratiecentrum in Brussel (Waterloolaan 121). Dat is dus belangrijk voor wie geen onderdak zoekt, maar zelf al een onderdak gevonden heeft bij familie of kennissen.

  • Oekraïners die zich het registratiecentrum aanmelden en aan de voorwaarden voldoen, krijgen een attest van tijdelijke bescherming.
  • Met dit attest kan het bestuur dan een A-kaart aanmaken:
    • die kaart geeft een tijdelijk verblijfsrecht voor één jaar, dat jaarlijks verlengd kan worden;
    • die kaart is nodig voor onder andere de aanvragen voor een leefloon of andere administratieve aanvragen.

Meer info

Alle praktische info over het registratiecentrum is te vinden op de website van Binnenlandse Zaken.

Veelgestelde vragen

Indien je vluchtelingen wil opvangen, heb je ongetwijfeld nog wat vragen. 
Neem hier een kijkje. Je vindt er antwoorden op veelgestelde vragen.