Zomermobiliteit

Verkeersvrij centrum - voetgangerszone

Van 4 juli tot en met 28 augustus zijn volgende straten verkeersvrij tussen 10 en 5 uur:
Koning Leopold III-plein – Vramboutstraat – Steenstraat - P. Devauxstraat – Kerkstraat – Molenstraat - Langestraat (tussen Weststraat en Hoogstraat) – Vissersstraat – Bakkersstraat – Manitobaplein – Breydelstraat – Nieuwstraat.

 • Voertuigen hebben enkel toegang tussen 5 en 10 uur.
 • Taxi’s en fietsers hebben altijd toegang.

Vergunning doorgang verkeersvrij centrum 

Toegang tot garages of dringende leveringen/herstellingen in het verkeersvrij centrum: enkel voor vergunninghouders.

 • Vergunning aanvragen? Online via www.politieblankenberge.be. Zonder vergunning in het verkeersvrij centrum rijden levert je een GAS-boete van 58 euro op.
 • Geen toegang tot internet? Je kan de vergunning ook aanvragen in het politiekantoor (Scarphoutdreef 1). Meld je aan bij het onthaal.

Zeedijk gesloten

Van 1 juli tot en met 31 augustus is de Zeedijk gesloten voor alle voertuigenverkeer tussen 10 en 5 uur. Fietsers en e-steps hebben altijd toegang.

 • Uitzondering: de Zeedijk blijft open tot 12 uur op de 1e, 15e, 16e en 31e van die twee maanden.

De Smet de Naeyerlaan eenrichtingsverkeer

Van 1 juli tot en met 31 augustus is er eenrichtingsverkeer in De Smet de Naeyerlaan vanaf het station richting de haven.

Leopoldstraat rijrichting gewijzigd

Voortaan rijd je de Leopoldstraat in vanaf de De Smet de Naeyerlaan, richting Franchommelaan of Zeedijk. Deze ingreep moet de veiligheid garanderen en verkeersincidenten vermijden. Meer dan eens leidt een te hoge snelheid van auto's, fietsers of andere vervoersmiddelen, komende vanaf de Leopoldhelling tot gevaarlijke situaties.

Poldergebied

Nog tot en met 30 september zijn de slagbomen gesloten in de Neptunuslaan en aan de tractorsluis in de Scharebrugstraat. Dit moet het sluipverkeer tegenhouden.

Fiets - e-step - deelsteps Hoppy

Op 1 juli gaan de nieuwe verkeersregels voor e-steps in. Voortaan geldt:

 • minimumleeftijd 16 jaar
 • slechts één persoon per e-step
 • e-steps mogen niet op het voetpad
 • e-steps laat je enkel achter in een e-stepparkeerzone
 • Deelsteps Hoppy: in de verkeersvrije zone zijn de deelsteps van Hoppy begrensd om maximaal 10 km per uur te rijden;
 • Zeedijk: je mag je het hele jaar door met de fietsen de e-(deel)step in beide rijrichtingen rijden op de rijbaan én op de wandelweg van de Zeedijk. De wandelweg is een voetgangerszone waar fietsen toegestaan is.

Parkeren

Betalend parkeren: nieuwe tarieven vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli verhogen een aantal parkeertarieven. Deze nieuwe tarieven liggen in lijn met de parkeertarieven die de andere kustgemeenten hanteren.

 • Uurtarief oranje en rode zone: voortaan betaal je 2,50 euro per uur.
 • Dagtarief oranje zone: voortaan betaal je 7,50 euro voor een dagticket.
 • Retributietarief (als je niet betaalde of langer parkeerde dan waarvoor je betaalde) oranje, rode en paarse zone: 25 euro/halve dag.
 • Alle andere parkeertarieven en -abonnementen blijven onveranderd.

Blauwe zone

 • Retributietarief blauwe zone (als je de gratis parkeerduur overschrijdt): voortaan betaal je 25 euro/halve dag.
 • Parkeer je in de blauwe zone op een voorbehouden parkeerplaats voor bewoners zonder geldige parkeerkaart: je betaalt een retributie van 50 euro per dag.

Parkeervouchers voor bezoekers: vanaf 1 juli voor elke inwoner of tweedeverblijver

Vanaf 1 juli zijn de parkeervouchers voor bezoekers er voor elke inwoner en tweedeverblijver. Tot nu toe kon enkel wie in een blauwe zone woont hiervan gebruik maken. Deze parkeervouchers stellen bezoekers in staat om vlakbij de woning van hun gastheer/gastvrouw een volledige dag te parkeren. De 10 eerste parkeervouchers zijn gratis. Wil je er meer, dan betaal je 50 euro voor een tienbeurtenkaart. De parkeervoucher aanvragen doe je bij OPC Parkingshop (P. Devauxstraat 16 in Blankenberge). Meer info vind je op www.parkeren.be.

Randparkeren

Het lokaal bestuur stimuleert de bezoekers om gebruik te maken van de randparkings. Het is voordeliger dan parkeren in het centrum en zorgt voor minder parkeerdruk. Bovendien ben je op wandelafstand van het centrum.

Meer info

Meer info over parkeren in onze stad? www.blankenberge.be/parkeren